Yeni eğitim öğretim yılı yaklaşırken, çocukların sağlık kontrolünden geçmesi büyük önem taşıyor. İstanbul Beykent Üniversite Hastanesinden Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Cenk Çelik, çocukları enfeksiyonlardan korumanın en etkili yönteminin el hijyeni olduğunu belirtti. Dr. Çelik, aynı zamanda rutin aşıların yapılmasının ve genel sağlık kontrollerinin önemine dikkat çekti.
Dr. Çelik, el hijyeninin enfeksiyonları önlemede kritik bir rol oynadığını vurguladı. Ailelerin çocuklarına el yıkama alışkanlığını kazandırması gerektiğini söyleyen Dr. Çelik, ellerin bol su ve köpüklü sabunla, en az 30 saniye süreyle, tüm yüzeylere temas edecek şekilde yıkanması gerektiğini ifade etti. Özellikle tırnak yatakları ve parmak aralarının da temizlenmesi gerektiğini belirtti. Dr. Çelik, maymun çiçeği gibi bazı hastalıkların yakın temas ve sıvı bulaşışıyla geçtiğini hatırlatarak, iyi hijyenin bu tür hastalıklardan koruyabileceğini ekledi.
Çocukların hapşırık ve öksürük sırasında elleri yerine dirsek ya da kollarıyla ağızlarını kapatmalarını öneren Dr. Çelik, bu alışkanlıkların enfeksiyonların yayılmasını engelleyeceğini söyledi. Ayrıca, grip sezonu başlamadan 2-3 hafta önce grip aşısı yapılmasının faydalı olacağını belirtti. Dr. Çelik, aşıların çocukları menenjit, zatürre ve kızamık gibi bulaşıcı hastalıklardan koruyacağını ve özellikle kalp, şeker, kronik hastalıkları olan çocuklar ile küçük kardeşi olan çocukların aşılarının eksiksiz olması gerektiğini vurguladı.
Dr. Çelik, okul öncesinde çocukların sağlık kontrollerinin yapılmasının da önemli olduğunu ifade etti. Pediatrist ya da aile hekimi tarafından alerji, büyük geniz etleri ve kulakta sıvı olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Büyüme ve gelişme değerlendirmelerinin de yapılmasının faydalı olacağını belirtti.
Beslenme alışkanlıklarına da değinen Dr. Çelik, ideal beslenmenin okul öncesinde kazandırılması gerektiğini söyledi. Çocukların karbonhidrat ve yağdan uzak, protein, vitamin ve mineral açısından zengin bir diyetle beslenmeleri gerektiğini belirten Dr. Çelik, sabah kahvaltılarının aksatılmaması ve okulda abur cubur, fast food gibi katkı maddeli gıdalar yerine dengeli beslenmeye uygun gıdaların tercih edilmesini önerdi.
Dr. Çelik, bu önerilere uymanın çocukların sağlığını koruyarak, başarılı bir okul yılı geçirmelerine yardımcı olacağını ifade etti.
GENEL
4 saat önceSPOR
6 saat önceGENEL
6 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önce