Çok yönlü bir çocuk yetiştirmek isteyen ebeveynler evde sağlam bir destek sistemi oluşturmalıdırlar, böylece çocukları başarılarından ve heveslerinden memnun olarak büyür. Ebeveynlerin hedefi, çocuğun kendini yetkin ve güvende hissetmesine yardımcı olmak ve onun bir amaç ve tutku duygusu geliştirmesine yardım etmek olmalıdır. Okul hayatı başlamadan önce verilen aile içi eğitim çocuk gelişimi için son derecede önemlidir.
İŞTE O 7 TEKNİK
Çocuğunuzun akademik performansını arttırmak için öğrenme becerilerini geliştirmek istiyorsanız tutarlı, özverili ve sabırlı davranmalısınız. Aşağıdaki 7 teknik dengeli, sağlıklı ve başarılarından memnun bir çocuk yetiştirme yolunda size yardımcı olabilir.
1- KİŞİSEL BECERİLERE TEŞVİK EDİN
Her çocuğun doğuştan kendine has yetenekleri vardır. Bu özellikler okul ortamında da ortaya çıkabilir, ancak, anne – babalar olarak çocuğunuzun kişisel becerilerini siz de fark edebilir ve destekleyebilirsiniz.
KÜÇÜMSEMEYİN
Yapılandırılmamış oyunların gücünü küçümsemeyin. Bahçede avcılık oynamak, salonda dans etmek veya bir böceği takip etmek gibi şeyler entelektüel, kişisel ve fiziksel gelişim için fırsatlar sağlar. Kendinize birkaç hobi bulmanızın da faydası olur. Sizi yeni bir şey denerken görmek çocuğunuza aynı şeyi yapması için ilham verebilir.
2.ÇABA GÖRDÜĞÜNÜZ ZAMAN ALKIŞLAYIN
Çocuğunuzu “Akıllı”, “Yetenekli” gibi sıfatlarla etiketlemek yerine herhangi bir konuda gösterdiği çabalar için övmeyi tercih edin. Sabit bir zihinsel yapısı olan insanlar genellikle zorlukları üstlenmekte isteksizdirler, zira başarılarının doğuştan gelen yeteneklerinden kaynaklandığına inanırlar. Büyüme, gelişme zihniyetine sahip olanlar ise zor işlerle ve zorluklarla yüzleşmek konusunda daha isteklidirler, çünkü yeni beceriler edinmenin faydalarına inanırlar.
3.SAYGI GÖSTERİN
Bir rapor hazırlarken veya e – posta yazarken tam bir sessizliğe ihtiyaç duymanız, çocuğunuzun da ev ödevlerini yaparken gürültüsüz bir ortama ihtiyaç duyacağı anlamına gelmez. Çocuğunuzun kendine özgü öğrenme tarzını tanımlayabilmek için, onun en verimli şekilde öğrenmesini sağlayan şartların neler olduğuna dikkat etmelisiniz.
Örneğin, oluk çağındaki çocuğunuzun görsel hafızası güçlüyse onun çarpım tablosunu öğrenmesi için flash kartlar kullanmayı düşünebilirsiniz. Çocuğunuz insanları iyi hatırlayan bir zekaya sahipse kelime hazinesini geliştirmesi için sözcüklerle akrabaların, arkadaşların veya ünlü kişilerin isimleri arasında bağlantı kurmasına yardım edebilirsiniz.
4.MUTLAKA OKUYUN
Birçok uzman çocukla beraber kitap okumaya çok küçük yaşlarda başlanmasını tavsiye eder. Evde kitap bulundurmak ve okul öncesindeki çağındaki çocuklarla beraber kitap okumak onların dil gelişimini ve okuma becerilerini teşvik eder. Ayrıca okul hayatında başarılı olmalarına yardım eder.
Çocuğunuz söylediğiniz her şeyi anlayamayacak yaşta olsa bile ona her gün bir şeyler okuyun. Böylece dilin ritimlerini fark etmeyi öğrenir ve zihninde bir kelime hazinesi oluşmaya başlar. İngiltere’de yapılan bir araştırma, ebeveynlerinin her gün kitap okuduğu 5 yaşlarındaki çocukların okulda daha az davranış sorunu yaşayabileceklerini göstermiştir.
5.YEMEKLERİ BERABER YİYİN
Yemek pişirmekte usta değilseniz endişelenmeyin. Çok yönlü bir çocuk yetiştirmek isteyen bilinçli ebeveynler söz konusu olduğunda akşam yemeğinin çocuk açısından güzel bir şeyler yemekten başka kazanımları da vardır. Masada, fikirlerinin, duygularının, ifadesinin gelişmesini sağlayacak gayrı resmi konuşma konuları açın. Ona gününün nasıl geçtiğini, fen dersinde neler öğrendiğini, ertesi gün okulda çözeceği test için nasıl hazırlanacağını sorun.
Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, haftada en az 5 gün aileleriyle beraber yemek masasına oturan çocukların okulda daha yüksek dereceler elde etme olasılığının daha yüksek, yeme bozuklukları yaşama olasılığının ise daha düşük olabileceğini göstermiştir. Evdeki herkesin farklı bir programı varsa ve aynı anda akşam yemeğinin tadını çıkarmak mümkün değilse ailenizin birlikte oturarak günün etkinlikleri hakkında konuşabileceği başka bir öğün bulmaya çalışın. Bu, kahvaltı olabilir.
6.YATMA ZAMANI BUNLARI MUHAKKAK YAPIN
Çocuğunuz için bir yatma saati belirlemeniz ve bu kuralı düzenli bir şekilde uygulamanız faydalı ve etkilidir. Ancak, bilgisayarı veya televizyonu bu saatten en az yarım saat önce kapatmanız daha iyi olur. Çocuğunuz cep telefonu kullanıyorsa onu yatmasından yarım saat önce elinden almalısınız. Çocukların yüzde elliden fazlası telefonlarını ışıklar söndükten sonra da kullanırlar ve ebeveynlerinin bundan haberi yoktur.
Gereğinden sadece 1 saat daha az uyumak bile çocukların ertesi günkü bilişsel yeteneklerinin azalmasına yol açabilir. Ertesi gün önemli bir sınavı olan bir öğrenci, yeterince uyumadıysa normalde gösterebileceğinden daha düşük bir performans gösterir.
7.KUCAKLAYIN VE SARILIN
Çocuğunuza gün içinde birkaç kere sarılmanız hissedebileceği herhangi bir gerginliğin azalmasına yardım eder. İhmal edilen, sevildiğini hissetmeyen çocuklar beynin odaklanmayı ve öğrenmeyi sağlayan bölümleriyle hafızayı etkileyen kronik strese daha yatkın olurlar. 2005 yılında Amerikan Halk Sağlığı dergisinde yayınlanan bir araştırma, başka bir kişiye sevecenlikle dokunmanın kişinin vücudundaki stresle bağlantılı duygusal, fiziksel ve davranışsal semptomları hafifletebileceğini göstermiştir. Çocuğunuza sarılmanız sadece onun için değil, sizin için de faydalı olacaktır.
DOĞUMUN İLK AYLARINDA İSENİZ İŞTE SİZE ALTIN DEĞERİNDE ÖNERİLER
EMZİRME
İlk haftalarda emzirme düzensizdir ve bebek her istediğinde emzirilmelidir. Her iki göğsü de eşit sürelerde emzirtmek idealdir. Ancak bu her zaman gerçekleşmez. Bebek bir seferde tek göğsü emerse bir sonraki sefer diğer taraftan emzirmek gerekir. İlk 10 dakikadan sonra gelen süt daha yağlıdır; bebekte doygunluk hissi uyandırır. Bir göğsü emmesi bu nedenle yeterli olabilir. Günde yaklaşık 10-12 kere emmesi ve ilk 4-6 ay gece beslenmesi normaldir. Emzirilen bebeğe su vermek gerekmez. Meyve püresi ve pirinçli mama benzeri ek besinler 6 aydan sonra verilmelidir.
İDRAR SIKLIĞI
Bebeğinizin ilk ayında dışkı sayısı fazladır (günde 6-8 kez). Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları cıvık olur. Dışkı ilk günler yeşilimsi, daha sonra altın sarısı renk alır. Mama ile beslenen bebeklerin dışkıları daha kıvamlı ve sıklığı daha azdır. Bu bebeklerde kabızlık da olabilir. Bebeğin günde en az 6-8 kez idrar yapması gerekir. Bu beslenmenin yeterli olduğunu gösterir. Bir iki ay sonra bebek 2-3 günde bir de dışkılayabilir, buda normaldir.
ALT DEĞİŞTİRME
Bebeğinizin altını sık değiştirin. Beslenme öncesi altı kirli ise veya bebek huzursuz ise bebeğinizin altını değiştirin. Beslenme ile barsak hareketleri artacaktır; bu nedenle beslenme sonrasında bebeğinizin altını değiştirmeniz gerekebilir. Bebeğin altını ıslak pamukla silebilir, çok kirli ise yıkayabilirsiniz. Hazır silme bezleri, yolculuklarınızda pratik olacaktır. Bebeğin cildi çok hassastır. Islak veya kirli bez uzun süre ( 3-4 saat ) kalırsa pişik olur. Bu durumda bebek cildine uygun pişik kremi uygulayabilirsiniz. Kız bebeklerin altları önden arkaya doğru temizlemek gerekir.
GÖBEK BAKIMI
Göbeğin ve çevresinin temiz ve kuru kalması gerekir. Göbek bağı kullanmayın. Günde 1-2 kere göbek kordonunu dibinden, alkollü pamuk ile silin. Göbeği bezin dışında bırakmaya dikkat edin. Göbek 7-14 gün içinde düşer. Düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normaldir. Bu durumda alkol ile silebilirsiniz.
BEBEK BAKIMI
Göbek düştükten 1 gün sonra banyo yaptırabilirsiniz. Göbek düşene kadar yumuşak bir bezle bebek cildini uygun bir sabunla silin ve daha sonra durulayın. Gün aşırı banyo yeterli olacaktır. Ancak ağzını, çenesini ve genital bölgesini sık sık ıslak, sabunsuz, yumuşak bir bezle silmeniz gerekir. Banyolarında içme suyu kullanmanız gerekmez.
Ancak cildinde yara varsa veya ameliyat geçirdiyse kaynamış ve ılıtılmış su kullanmanız gerekebilir. Bu konuda doktorunuzun tavsiyelerini almalısınız. Suyun ısısını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test etmelisiniz. Banyo sonrasında cildi durulamak son derece önemlidir. Sabun bebek cildini tahriş edebilir.
CİLT BAKIMI
Her banyo sonrası krem veya yağ sürmek gerekmez. Bebek cildi çok hassastır. Krem ve yağlar sürerek cildin terlemesi önlenirse, ufak sivilceler ve isilik tarzında döküntüler ortaya çıkabilir. Eğer cildi kurur ve çatlaklar gelişirse, bir bebek losyonu veya nemlendiricisini günde 2 kere sürebilirsiniz. Bebeğin cildi kuru ise çok banyo yaptırmayın. Banyonun suyuna bebe yağı eklemek de işe yarayabilir.
TIRNAK BAKIMI
Bebeğin tırnağını, ona özel bir bebek tırnak makası ile kesebilirsiniz. Uzamış tırnaklarıyla bebek, yüzünü ve gözünün kornea tabakasını çizebilir. Bebek tırnak makasıyla tırnağın keskin ve sivri köşeleri de ince bir törpüyle yumuşatın. Bu işlemi yaparken yanınıza bir yardımcı almalısınız.
HAPŞIRMA VE HIÇKIRIKLAR
Hapşırık, genze kaçan damlacıkları temizlemek üzere bir reaksiyon, hıçkırık ise solunum kası olan diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. Hıçkıran bebek kısa süre ile emzirilirse bu refleks yavaşça kaybolur.
YATMA POZİSYONU
Bebeğinizi sırtüstü yatırın. Son yıllardaki araştırmaların sonuçlarına göre sırtüstü yatış en güvenli yatma şeklidir. Bebeğin başını uyurken her iki yana çevirebilirsiniz. Bebek uyanıkken yüzükoyun yatırarak kollarının kuvvetlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yastık ve kuş tüyü yorgan kullanmayın. Yorganını göğüs hizasına kadar örtün, başına çekmeyin. Bebeği fazlaca ısıtmayın. Yatağında yumuşak oyuncaklar bırakmayın. Bu önlemler SIDS denilen nedensiz beşik ölümlerini önlemek amacıyla tüm dünya bebeklerine önerilmektedir.
ODA ISISI
Sizin rahat ettiğiniz oda ısısında bebeğiniz de rahat edecektir. Zamanında doğan bebekler için 21-24 C derece uygundur. Eğer klima kullanıyorsanız, bebeğin üzerine üflememek koşuluyla bebeği odada tutabilirsiniz. Unutmayın, bebek, kapı veya pencerenin aralanmasıyla, çok soğuk olmayan bir ortamda hemen üşümez. Üşüse de hasta olmaz. Aşırı ısıtma, beslenmeye isteksizlik ve uyku haline neden olur. Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Üzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.
ARABA KOLTUĞU
Hastaneden evinize giderken ve bundan sonraki yolculuklarınızda yeni doğan bebekler için olan araba koltuğu kullanın
GÜNDEM
8 saat önceDÜNYA
9 saat önceEKONOMİ
15 saat önceEKONOMİ
15 saat önceBİLİM & TEKNOLOJİ
15 saat önceGÜNDEM
16 saat önceGÜNDEM
16 saat önce