Reklam
Dünyanın İlk mRNA Akciğer Kanseri Aşısı

Dünyanın İlk mRNA Akciğer Kanseri Aşısı

Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı denemelerine başlandı. İlk doz İngiltere’de bir hastaya uygulandı, Türkiye dahil yedi ülkede denemeler sürüyor.

ABONE OL
24 Ağustos 2024 16:02
Dünyanın İlk mRNA Akciğer Kanseri Aşısı
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısının klinik denemelerine resmen başlandı. Bu umut verici gelişmenin öncüsü, BioNTech’in kurucuları olan Uğur Şahin ve Özlem Türeci. BNT116 olarak bilinen bu yeni mRNA aşısı, akciğer kanserinin en yaygın formunu hedef alarak vücudun kanser hücrelerini tanıyıp yok etmesini amaçlıyor. Bu sayede kanser hücrelerinin tekrar ortaya çıkması da engellenmeye çalışılıyor.

İlk deneme İngiltere’de

İlk doz aşı, İngiltere’de 67 yaşındaki Janusz Racz isimli bir hastaya uygulandı. Bu hastaya altı hafta boyunca her hafta bir doz, ardından 54 hafta boyunca her üç haftada bir doz aşı yapılacak. Racz, Mayıs ayında akciğer kanseri teşhisi aldı ve kemoterapi tedavisi gördü. Bilimsel araştırmalara katkıda bulunmanın önemini vurgulayan Racz, bu çalışmanın parçası olmanın kendisi için bir umut kaynağı olduğunu belirtti.

BNT116’nın birinci faz klinik denemeleri, İngiltere, Türkiye, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya ve İspanya’da bulunan 34 araştırma merkezinde yürütülüyor. Bu denemelerde ameliyat veya radyoterapiden önceki erken evreden, ileri evre hastalığa veya tekrarlayan kansere kadar farklı aşamalarda bulunan yaklaşık 130 hasta üzerinde çalışmalar yapılıyor. Aşı, immünoterapi ile birlikte uygulanarak kanser tedavisinde yeni bir dönemin kapılarını aralamayı hedefliyor.

İngiltere’deki denemeye liderlik eden University College London (UCL) hastanelerinden danışman tıbbi onkolog Prof. Siow Ming Le, mRNA tabanlı immünoterapi klinik denemelerinin akciğer kanseri tedavisinde yeni bir dönemi başlattığını belirtti. Prof. Le, bu teknolojinin kanser hücrelerindeki belirli antijenleri seçerek onları hedeflemesinin, kanser tedavisinde büyük bir potansiyel taşıdığını ve gelecekte kanser tedavisinin temel taşlarından biri olabileceğini ifade etti.

Bu denemeler, akciğer kanserinden muzdarip milyonlarca insan için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor. Akciğer kanseri, dünya çapında her yıl yaklaşık 1.8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor ve bu yeni aşı, hastalığa karşı mücadelede önemli bir dönüm noktası olmayı vaat ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP