Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, bu sezondan itibaren uygulanacak hamsi avlanma kotasının hem balıkçıları hem de vatandaşları olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Hamsi bundan sonra altınla yarışacak” dedi.
Türkiye’de balıkçılık sektörünün %65’ini oluşturan hamsi, giderek azalan miktarı ve küçülen boyutlarıyla dikkat çekiyor. Bu duruma çözüm olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hamsi avına 400 bin ton kota getirildi. Bu kararla birlikte kayıt dışı avlanmanın önlenmesi ve biyoçeşitliliğin korunması hedefleniyor. Ancak balıkçılar, getirilen kotanın hamsi avcılığını daha da zorlaştıracağını savunuyor.
“Hamsi Avına Boy Kotası Yetmezmiş Gibi Kota Sınırlaması da Geldi”
Türkiye’de 9 cm olan hamsi boy sınırının diğer Karadeniz ülkelerinde 6 cm olduğuna dikkat çeken Atıf Malkoç, bu durumu eleştirerek, “Palamut, istavrit ve çinakop gibi türlerde durum iyi görünse de hamsi konusunda belirsizlik söz konusu. Diğer Karadeniz ülkelerinde hamsiyi 6 cm olarak avlarken, bizde 9 cm sınırı var. Şimdi bir de kota sınırlaması getirildi. Onlar bizim küçük diye tutmadığımız hamsileri avlayıp sanayiye veriyorlar. Bu karar hamsi avcılığını daha da zorlaştıracak” dedi.
“Hamsi Fiyatları Altınla Yarışacak”
Kota uygulamasının hamsi fiyatlarına olumsuz yansıyacağını belirten Malkoç, “Diğer ülkelerde kota 100 bin tonken, 250 bin ton hamsi avlıyorlar. Bizde ise 400 bin ton kota konuldu. Bu, hamsinin Türkiye karasularından erken göç etmesine neden olabilir. Bundan sonra ucuz hamsi beklemek hayal olur. Hamsiye kota uygulanması, bu balığın herkesin sofrasına ulaşmasını zorlaştıracak” ifadelerini kullandı.
“Hamsiyi Hiç Tutmasak Daha İyi”
Kota uygulamasının balıkçılar için büyük bir sorun olacağını belirten Malkoç, “Karadeniz’de her yıl 300 bin ton hamsi avlanıyordu ama çoğu kayıt dışıydı. Şimdi ise sıkı denetimlerle 1 kilo hamsi bile kayıt altına alınıyor. Ancak bu denetimler bazı bölgelerde ciddi zorluklar yaratacak. Hamsi kotası, balıkçılığın geleceğini olumsuz etkileyebilir ve diğer balık türlerine de uygulanmasından endişe ediyoruz” diye konuştu. Malkoç, Türkiye’de hamsi avının giderek zorlaştığını ve bu yıl hamsinin kilosunun 200 TL’den aşağıya düşmeyeceğini öngördüğünü ekledi.
GENEL
4 saat önceSPOR
5 saat önceGENEL
5 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önce