3,5 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA
Intel, yonga üreticisinin ABD’li yetkililerle bağlayıcı bir anlaşmaya varmasının ardından Pentagon için yarı iletkenler üretmek üzere 3,5 milyar dolara kadar hibe almaya resmen hak kazandı. Secure Enclave adı verilen gizli program, askeri ve istihbarat uygulamalarına sahip gelişmiş çipler için üretim kurmayı amaçlıyor. Bloomberg’in haberine göre anlaşma Arizona’daki bir üretim tesisi de dahil olmak üzere birden fazla eyaleti kapsıyor.
İNTEL, YAPAY ZEKAYA YENİK DÜŞTÜ
Diğer yonga üreticilerinden gelen tepkiler, Washington’da tek bir firmaya güvenmenin akıllıca olup olmadığı konusundaki endişeleri gündeme getirdi. Birden fazla kurum ve Capitol Hill’de Intel’e verilecek toplam hibeyi azaltacak bir fon mücadelesi verdi. Görüşmeler özel olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, hibenin resmi olarak önümüzdeki hafta içinde açıklanabileceğini söyledi. Bu fon, Başkan Joe Biden’ın ABD yarı iletken üretimini canlandırmak ve Asya’ya bağımlılığı azaltmak için 2022’de imzaladığı bir yasa olan Çipler ve Bilim Yasası kapsamında Intel’in mart ayında aldığı 8,5 milyar dolarlık hibe ve 11 milyar dolarlık krediye eklenecek.
PARA ALAMADI
Intel halen Arizona, Ohio, New Mexico ve Oregon’daki tesisleri desteklemeyi amaçlayan daha geniş kapsamlı teşvik paketinin şartlarını müzakere ediyor. Yasa nedeniyle diğer hibe alan şirketler gibi Intel de henüz herhangi bir para almadı ve anlaşmayı ön hazırlık olarak kabul ediliyor. Secure Enclave için sağlanan fon da Ticaret Bakanlığı tarafından yönetilen hibe programından geliyor.
PROJELERİNİ ERTELEYEBİLİR
Bloomberg’in haberine göre, yonga üreticisi şimdi üretim hedeflerini aktif olarak yeniden değerlendiriyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, henüz nihai bir karar verilmediğini, ancak Intel’in ABD dışındaki projeleri erteleme ya da durdurma olasılığının Arizona ve Ohio’daki amiral gemisi tesislerinden daha yüksek olduğunu söyledi.
ABD’DE TEK ÜRETİCİ
Pentagon yetkilileri son teknoloji yarı iletkenlerin bir Amerikan şirketinden tedarik edilmesi konusunda ısrarcı ve Intel gelişmiş işlemcilerin ABD’deki tek üreticisi. Diğer üreticiler arasında Taiwan Semiconductor Manufacturing ve Güney Koreli Samsung Electronics de yer alıyor ve her ikisi de çip yasasının desteğiyle Amerikan topraklarında tesisler inşa ediyor.
GÜNDEM
Az önceSON DAKİKA
5 saat önceKÜLTÜR VE SANAT
5 saat önceGÜNDEM
1 gün önceSPOR
1 gün önceSON DAKİKA
1 gün önceDÜNYA
1 gün önce