Doğu Karadeniz’de Gezilecek Yerler: Doğanın Kalbine Yolculuk
1- Artvin: Dağların Gölgesinde Bir Doğa Macerası
2- Giresun: Doğu Karadeniz’in Gurme Şehri
3- Trabzon: Doğu Karadeniz’in En Gelişmiş Şehri
Sümela Manastırı, Trabzon
Ayasofya Müzesi, Trabzon
Atatürk Köşkü, Trabzon
4- Rize: Çamlıhemşin Yeter!
Orta Karadeniz’de Gezilecek Yerler: Karadeniz’in Gizli Hazineleri
1- Amasya: Osmanlı’nın Peşinde Karadeniz Turu
2- Samsun: Yeni Bir Devri Başlatan Şehir
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Samsun
Amisos Tepesi, Samsun
3- Ordu: Doğa, Balık ve Çay
Yason Kilisesi, Ordu
Batı Karadeniz’de Gezilecek Yerler: Oksijen Rotası
1- Bolu: Dağ Havası İsteyenlere
2- Kastamonu: Doğa, Deniz ve Tarih
Kastamonu Kalesi, Kastamonu
3- Zonguldak: Doğal Güzelliklerin ve Kaynakların Şehri
4- Bartın: Amasra’da Keyifli Bir Macera
5- Sinop: Türkiye’nin En Kuzeyinde Bir Saklı Cennet
Çünkü bu coğrafya aslında içinde geniş bir tarihi, muhteşem yapıları ve kültürü de içinde bulunduruyor. Karadeniz’de gezilecek yerler, bahar ve yaz aylarında insanı yeniden doğmuş hissettirecek kadar güzel. Türkiye’nin en yeşil noktalarını içinde barından Karadeniz bölgesinde keşfedilecek o kadar güzel yer var ki hangi birinden başlasak bilemiyoruz. En iyisi Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz özelinde ayrı ayrı gezi rehberi hazırlamak ve öne çıkan yerleri belirlemek. Lafı çok dolandırmadan ucuza uçak biletini hemen alabilmen için keşfedilmesi gereken Karadeniz tatil yerleri içeriğimize başlıyoruz.
Doğu Karadeniz’de Gezilecek Yerler: Doğanın Kalbine Yolculuk
Türkiye’nin çay deposu Doğu Karadeniz, aynı zamanda gezginler için birbirinden güzel doğa seyahatlerine imkan tanıyor. Trabzon’un yaylaları, Maçka manastırları (Mesela Sümela Manastırı), Artvin’deki büyüleyici doğası ile Borçka… Türkiye’nin en aşık olunası coğrafyası Doğu Karadeniz, yeşil ve mavinin onlarca tonunu göstermek için gezginleri kendine çağırıyor.
1- Artvin: Dağların Gölgesinde Bir Doğa Macerası
Artvin’in Gezilecek Yerleri Karagöl
Doğu Karadeniz’de yer alan Artvin, Borçka ve Şavşat ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan Karagöl ile doğa tutkunları arasında çok ünlü. Sadece Karagöl mü? Kaçkar Dağları, Hatila Vadisi Milli Parkı, Maral Şelalesi… Ayrıca Artvin tarihi yerleri de ile Karadeniz bölgesi turistik yerleri için bir keşif yapmayı planlayanlara sesleniyor. Mesela Parhali Manastırı ya da İşhani Manastırı, Artvin’de yapılacak bir zaman yolculuğu için ideal yerler.
2- Giresun: Doğu Karadeniz’in Gurme Şehri
Giresun’un Gezilecek Yerleri Pangal Şelalesi
Fındık ve badem gibi kuru yemişlerin yanı sıra Tirebolu peyniri gibi yöresel lezzetlerle gezginlere sağlıklı ve organik bir yiyecek alışveriş imkanı sunan Giresun, aynı zamanda kültürü ve doğası ile gezginlere bol seçenekli bir tatil de vadediyor. Kurtuluş Savaşı’nın önemli isimlerinden Topal Osman Ağa’nın şehri Giresun, müzesi ve kalesi ile insanı bir tarih gezisine çıkarırken Pangal Şelalesi, Giresun Adası ve Botanik Bahçesi gibi mekanlar ile doğa tutkunlarına sesleniyor. Karadeniz’e bir doğa macerası için gidiyorsan rotana Giresun’u da kesinlikle eklemelisin!
3- Trabzon: Doğu Karadeniz’in En Gelişmiş Şehri
Trabzon’un Gezilecek Yerleri Uzungöl
Sümela Manastırı, Trabzon
Belki de Trabzon denince akla gelen ilk şey, Sümela Manastırıdır. Karadeniz’in en güçlü tarihi yapısı olan bu manastırın bu kadar ünlü olmasının sebebi sadece tarihi değil, Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayaya kurulu ihtişamlı görüntüsü de etkilidir. MS 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği düşünülen kilise, vadiden 300 metre yükseklikte bulunuyor. Uzun merdivenlere tırmanılarak ulaşılan manastırın içinde dolaplar, hücreler, ocaklar, muhafız odaları bulunur.
Sümela Manastırı Trabzon
Ayasofya Müzesi, Trabzon
İstanbul’un Latinler tarafından işgal edilmesiyle, İstanbul’dan kaçarak Trabzon İmparatorluğu’nu kuran Kral I. Manuel (1250-1260 yılları arasında) tarafından yaptırılan manastır, günümüzde muhteşem bir müze olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bu müze, yıllar boyunca farklı amaçlarla kullanılmış. Fatih Sultan Mehmet 1461 yılında Trabzon’u fethetmiş ve burası cami olmuş. I. Dünya Savaşı yıllarında sırası ile depo, hastane daha sonraları yine cami olarak kullanılmış. En sonunda sağlam bir restore ile burası bir müzeye dönüştürülmüş. Kusursuz mimarisi, Adem ile Havva’nın yaratılış hikayesini anlatan kabartma frizleri, İslam ve Hristiyanlık mimarisinin kalıntıları burayı büyülü bir tarih filmine dönüştürüyor.
Atatürk Köşkü, Trabzon
Soğuksu sırtlarında, çam ormanları içinde yer alan Rönesans ve Bizans mimarisinin öne çıktığı bu bina, önceleri bir yazlıkmış. Daha sonra müzeye dönüştürülen bu bina, Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon ziyareti esnasında hayranlığını kazanmayı başarmış. Bunun üzerine Atatürk’e armağan edilen bu bina, uzun yıllar özel bir köşk olarak kalmış. Taş işçiliğinin en iyi örneklerinden olan köşk, 1937’de tekrar müzeye dönüştürülmüş. 19-20. yy’a ait mobilyalar, porselenler, halılar ile Atatürk’e ait tablolardan oluşan Etnografik nitelikli 344 adet eser barındıran bu köşk, mutlaka ziyaret edilmeli.
Karadeniz’de gezilecek görülecek yerler konusunda en çok seçeneği sunan bu şehir hakkında detaylı bir yazı yazmıştık. Seni o içeriğe davet ediyoruz.
4- Rize: Çamlıhemşin Yeter!
Rize’nin Gezilecek Yerleri Çamlıhemşin
“Rize’nin nesi meşhur?” diye sorsak çoğunluk cevap olarak çayı ve Ayder Yaylası’nı düşünür. Rize, çayı ile ünlü olabilir; ama doğa tutkunları bilir ki Rize’deki yeşil alanlar, çayın popülerliğini geride bırakır. Mesela Pokut Yaylası. Çamlıhemşin’in 2500 rakımlı bir noktasında bulunan Pokut Yaylası, tertemiz yayla havasını içine çekerek hem bedeni hem de ruhunu arındırmayı mümkün kılıyor.
Pokut Yaylası, Rize’nin tek incisi değil üstelik. Rize Kalesi, Rize Müzesi, Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Gölcük Gölü, Isırlık Tabiat Parkı ve Çayeli, Rize’de görülebilecek doğa ve kültür harikaları arasında.
Melen Çayı’ndan Sinop’un doğusuna kadar uzanan alanı kapsayan Orta Karadeniz, batı ve doğu bölümü kadar dağlık değil; daha düz bir coğrafyaya sahip. Bu durum, bölgenin tarımcılık yönünden gelişmesini sağlamış. Orta Karadeniz’den yolun geçerse üç şehri ziyaret etmeyi düşünebilirsin: Bölgenin en gelişmiş şehri Samsun, küçük ve sevimli şehir Ordu, tarihi evleri ile ünlü Amasya.
1- Amasya: Osmanlı’nın Peşinde Karadeniz Turu
Amasya’nın Gezilecek Yerleri
Karadeniz bölgesinde olmasına rağmen daha çok bir iç Anadolu şehri gibi görünen Amasya; elması, doğası ve mimarisi ile pek ünlü. Harşena Dağları’nın eteklerine kurulmuş Amasya hakkında çok geniş bir gezi rehberi hazırlamıştık. Burada lafı çok uzatmıyoruz, şehrin ayrıntılarını anlattığımız linki aşağıya bırakıyoruz.
Bahar Geldi Şimdi Tam Zamanı: Amasya Gezi Rehberi
2- Samsun: Yeni Bir Devri Başlatan Şehir
Samsun’un Gezilecek Yerleri Samsun Müzeleri
Karadeniz’in en gelişmiş ve modern şehirlerinden Samsun, aynı zamanda ülkemiz için en önemli günlerden birine ev sahipliği yapıyor: 19 Mayıs 1919. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu tarihte Samsun’a ayak basması, Kurtuluş Savaşı’nın temellerinden biri olarak sayılıyor. Doğal olarak Samsun bu hatıraya tamamen sahip çıkmış. Yani Karadeniz’de gezilecek yerler, öğrenci minvalinde düşünüldüğünde Samsun’a toplanmış.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Samsun
Samsun’un tarih boyunca yaşadığı tüm deneyimleri bünyesinde bulunduran Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Samsun ziyaretlerinin vazgeçilmez rotalarından. Amisos antik Kenti’ne yapılan kazı çalışmalarında bulunmuş bu eserler, müzenin büyük bir bölümünü kaplar. Aminos hazineleri ile renklenen müze, Helenistik döneminin sanat ve işçilik kabiliyetlerini sergiler. Aminos hazinelerinde yer alan altın takıların sergilendiği müzede, ayrıca Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkeler ve Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit dönemi silahları da bulunuyor.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Samsun
Amisos Tepesi, Samsun
Defineciler tarafından keşfedilen ve devlet tarafından el konulduktan sonra yapılan kazılarda birçok arkeolojik eser çıkartılan bu tepede, Helenistik dönemine ait Tümülüsler ve mezar odaları bulunuyor. Teleferik ile de ulaşılabilir olan tepe, ziyaretçilerine sunduğu müthiş manzara ve lezzetli kahvecileriyle biliniyor.
Samsun’da ülkemizin tarihi adına görülebilecek birçok yer var. Gazi Müzesi, Bandırma Gemi Müzesi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, Onur Anıtı, Samsun Kent Müzesi… Bu yerlerde insanın gururun kabarmaması imkansız! Ayrıca Samsun sadece tarihi değil, aynı zamanda doğal güzellikleri ile de “Karadeniz’de gezilecek yerler nelerdir?” sorusuna cevaplar veriyor. Yanıtları merak ediyorsan aşağıya bir link bıraktık.
Samsun’un Tabiatı: Yaz Ferahlığı
3- Ordu: Doğa, Balık ve Çay
Ordu’nun Gezilecek Yerleri
Karadeniz’de gezilecek ve konaklanacak yerler arasında Ordu’nun yeri ayrıdır. Öncelikle bir huzur şehri olan Ordu, keyifli bir atmosferde dinlenmek için Karadeniz’de tatil yerleri arayanlara Yason Burnu, Perşembe Yaylası, Çarşamba Yaylası ve Ulugöl Tabiat Parkı gibi doğal güzellikleri ile sesleniyor. Ordu sahilindeki dalga sesi, insanın kulaklarını okşarken sahil boyunca uzanan balık restoranları ve kafeler, taze deniz ürünleri yedikten sonra sıcacık çayını içmek isteyenleri bir araya getiriyor. Karadeniz’de fotoğraf çekilecek yerler peşindeysen Ordu bir gizli hazine olarak seni bekliyor.
Yason Kilisesi, Ordu
Yason Burnu üzerinde bulunan bu Rum kilisesi, Karadeniz Bölgesi’nde deniz kenarında olan tek kilise. Muhteşem bir manzaraya sahip olan kilise, doğal güzelliğini bozmaması ile öne çıkar.1868 yılında inşa edilen bu kilise, mübadele döneminde cemaatsiz kalmış ve harabeye dönüşmüş. Sıkı bir restorasyonile eski haline dönüştürülen bu müze, Ordu’nun en fazla ilgi gören yapıları arasında bulunuyor.
Batı Karadeniz’de Gezilecek Yerler: Oksijen Rotası
Tertemiz havası ile bahar ve yaz aylarında nefes almak için büyükşehirlerden kaçmak isteyenlere kucak açan Batı Karadeniz, özellikle İstanbul’dan yapılacak günübirlik sehahatler için ideal. Batı Karadeniz’de gezilmesi gereken yerler, aşağıdaki gibi sıralanıyor.
1- Bolu: Dağ Havası İsteyenlere
Aşçıları ve dağı ile pek meşhur Bolu, Karadeniz turunda görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Tam bir kafa dinleme şehri olan Bolu, özellikle Abant Gölü ile pek ünlü. Burası göl manzarası eşliğinde balayı tatili yapmak isteyenlerin de uğrak yerleri arasında. Bahar ya da yaz aylarında evlenmeyi düşünenlere duyurulur!
Burası ayrıca kış tatili yapmayı düşünenler için de ideal, eklemeden geçmeyelim.
2- Kastamonu: Doğa, Deniz ve Tarih
Kastamonu’nun Gezilecek Yerleri Cide
Karadeniz’de arabayla gezilecek yerler konusunda Kastamonu kesinlikle ön planda. Öncelikle Kastamonu’nun her bölgesinde ayrı bir güzellik yatıyor. Mesela denize girmek istiyorsan Cide’ye gidiyorsun. Tarihi yapıları görmek istiyorsan da rotan İnebolu olmalı.
Kastamonu Kalesi, Kastamonu
Kastamonu’nun simgesi haline gelen Kastamonu kalesi, kente tepeden bakan en güçlü tarihi şahittir. 12. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen bu kale, tam 112 metre yüksekliğinde. Dehlizleri, merdivenleri ve kulesi ile gizemli bir atmosfere sahip olan kale, ışıklandırma çalışmaları ile kente yüzyıllardır farklı bir renk katıyor.
3- Zonguldak: Doğal Güzelliklerin ve Kaynakların Şehri
Zonguldak’ın Gezilecek Yerleri Zonguldak Limanı
Ülkemizin kömür madeni Zonguldak, aynı zamanda doğal güzellikleri ile pek ünlü. Maden bölgeleri her ne kadar gri ve kasvetli olsa da Gökgöl Mağarası, Zonguldak Limanı ve Harmankaya Şelalesi gibi yerler, Batı Karadeniz’de gezilecek doğal güzellikler arasında. Şehrin yakın tarihini keşfetmek isteyenler ise Zonguldak Maden Müzesi’ni ziyaret edebilir.
4- Bartın: Amasra’da Keyifli Bir Macera
Bartın’ın Gezilecek Yerleri Amasra
Bartın, günümüzde sessiz sakin bir şehir olabilir; ama çok eski zamanlardan beri burası bir yaşam alanı. Yani burada görebileceğin tarihi eser çok. Mesela Kuşkayası Yol Anıtı ya da Amasra Kalesi. Bartın’ın en turistik ilçesi Amasra, ayrıca müzesi ile de kültür ve tarih meraklılarına bir aktivite sunuyor. Bartın’ın doğal güzellikleri ile ilgilenenler Balamba Tabiat Parkı, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Ulukaya Şelalesi ile Kanyonu gibi destinasyonları görülecek yerler listesine eklemeli.
5- Sinop: Türkiye’nin En Kuzeyinde Bir Saklı Cennet
Sinop’un Gezilecek Yerleri Akgöl
Sinoplular şehirlerinin pek öne çıkmasını istemez, ama doğa tutkunu gezginler Sinop’un ne kadar özel olduğunu bilir. Akgöl, Tatlıca Şelaleleri, İnaltı Mağarası ve Hamsilos Koyu gibi doğal güzelliklere sahip bu şehir, aynı zamanda tarihi Sinop Cezaevi, Etnografya Müzesi, Sinop Kalesi, Arkeoloji Müzesi ve Balatlar Kilisesi gibi tarihi yerler ile kültür meraklılarına seçenekler sunuyor.
GÜNDEM
7 saat önceDÜNYA
8 saat önceEKONOMİ
14 saat önceEKONOMİ
14 saat önceBİLİM & TEKNOLOJİ
14 saat önceGÜNDEM
15 saat önceGÜNDEM
15 saat önce