Dr. Olgun, kumar bağımlılığının, madde ve alkol bağımlılıkları gibi beyinde benzer devreler üzerinden gelişen bir bağımlılık türü olduğunu söyledi. Bu bağımlılığın belirtileri arasında düzensiz kumar oynama, kumar oynamaya çok zaman ayırma, kumar kayıplarını telafi etme çabası gibi durumlar yer almaktadır.
Erkek cinsiyet, genç yaş, düşük sosyoekonomik durum ve ailede benzer bağımlılık öyküsü gibi faktörlerin kumar bağımlılığıyla ilişkili risk faktörleri arasında bulunduğunu belirten Dr. Olgun, erkeklerin stratejik oyunlara yönelme eğiliminin daha yüksek olduğunu vurguladı. Kadınların ise kişisel sorunlardan kaçmak amacıyla daha az stratejik oyunları tercih ettikleri gözlemlenmektedir.
Kumar bağımlılığı, dürtü kontrol bozuklukları, anksiyete bozuklukları ve kişilik bozuklukları gibi çeşitli psikiyatrik hastalıklarla birlikte görülebiliyor. Dr. Olgun, bu bağımlılığın gelişiminde psikiyatrik hastalıklardaki uygunsuz başa çıkma mekanizmalarının etkili olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Kumar oynayan kişilerin “kontrol yanılsaması” ve “kumarbazın yanılgısı” nedeniyle bağımlılıklarının sürdüğünü belirten Dr. Olgun, bu kişilerin kazanma durumunu tesadüflere bağlı olarak değerlendirmediğini, çeşitli mantıksız yöntemlerle kazanma şansını kontrol ettiklerini düşündüklerini söyledi.
Utanma, damgalanma korkusu ve tedavi maliyetine dair endişelerin, kumar bağımlılığı tedavisine başvurmayı engellediğini vurgulayan Dr. Olgun, bu tür engellerin üstesinden gelinmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Sanal kumar uygulamalarının yaygınlaşmasının kumar bağımlılığını artırdığına dikkat çeken Dr. Olgun, bu uygulamaların kolay ulaşılabilirlik ve hızlı sonuçlar sunduğunu belirtti. Günümüzde, kumar uygulamalarından uzak durmanın giderek zorlaştığını vurgulayarak, kumar bağımlılığının tanınmasının ve profesyonel yardım alınmasının önemine değindi.
GÜNDEM
8 saat önceDÜNYA
9 saat önceEKONOMİ
15 saat önceEKONOMİ
15 saat önceBİLİM & TEKNOLOJİ
15 saat önceGÜNDEM
16 saat önceGÜNDEM
16 saat önce