Reklam
Lenfoma Nedir? Tanı ve Tedavi Rehberi

Lenfoma Nedir? Tanı ve Tedavi Rehberi

Prof. Dr. Ali Uğur Ural, hastalığın tanısının alınan lenf bezinin patolojik tanılar sonucunda ortaya çıktığını söyleyerek lenfoma hastalığı hakkında bilgiler verdi.

ABONE OL
11 Eylül 2024 12:01
Lenfoma Nedir? Tanı ve Tedavi Rehberi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lenfoma Belirtileri

Lenfoma genellikle ağrısız lenf bezi büyümeleriyle başlar ve en sık boyun, koltuk altı, kasık, karın ve göğüs boşluğundaki lenf bezelerinde görülür. Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenf bezlerinin ağrısız ve yerinden kolayca oynatılmayan türlerinin, lenfoma olasılığını artırabileceğini belirtiyor. Ayrıca, göğüs boşluğundaki lenf bezelerinin büyümesi öksürük, nefes darlığı gibi solunum sorunlarına yol açabilir.

Diğer önemli belirtiler arasında sıcak duş veya alkol tüketimi sonrası vücutta kaşıntı, yüksek ateş (38°C’nin üzeri), gece terlemeleri ve son 6 ayda kilo kaybı bulunur. Bu belirtiler, lenfoma şüphesiyle bir hematoloji uzmanına başvurulmasını gerektirir.

Lenfoma Tanı Yöntemleri

Lenfoma tanısı patolojik inceleme gerektirir. Prof. Dr. Ural, lenf bezesinin tamamının cerrahi olarak çıkarılması ve patolojik incelemeye gönderilmesi gerektiğini vurguluyor. İnce iğne aspirasyon biyopsisi veya tru-cut biyopsisi gibi yöntemler, lenf bezesinin sadece bir parçasını alarak tanı koymakta yetersiz olabilir ve hastalığın tanısının atlanmasına neden olabilir. Patolojik sonuçlar genellikle 1 hafta ile 10 gün içinde alınır.

Lenfoma Tedavi Yöntemleri

Lenfomalar genellikle Hodgkin ve Hodgkin dışı olarak iki gruba ayrılır. Tedavi yöntemleri, lenfomanın türüne ve alt tipine göre değişiklik gösterir. Prof. Dr. Ural, tedavi süreçlerinde kombinasyon kemoterapisi (birden fazla kemoterapi ilacının birlikte kullanılması) ve büyük lenf bezelerinin ışın tedavisi gibi yöntemlerin uygulanabileceğini belirtiyor. Ayrıca, tekrarlayan Hodgkin hastalığı veya Hodgkin dışı lenfomalarda “akıllı ilaçlar” ve bazı durumlarda otolog kök hücre nakli gibi ileri tedavi seçenekleri de gerekebilir.

Lenfoma hastalığının erken teşhisi ve doğru tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için bir hematoloji uzmanına başvurmak önemlidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP