Reklam
Maymun Çiçeği’ne Karşı MVA Aşısı Gündemde

Maymun Çiçeği’ne Karşı MVA Aşısı Gündemde

Deneysel Tıp Uzmanı Prof. Dr. Oytun Erbaş, Maymun Çiçeği virüsü hakkında önemli bilgiler sundu ve koruma yöntemlerini açıkladı. İşte haberin devamı...

ABONE OL
19 Ağustos 2024 11:33
Maymun Çiçeği’ne Karşı MVA Aşısı Gündemde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Maymun Çiçeği, suçiçeği virüsü ailesinden olup, insandan insana solunum yolu damlacıkları, deri lezyonları ve cinsel temas yoluyla geçebilir. 3-20 gün kuluçka süresi olan virüs, ateş, boğaz ağrısı, bulantı ve döküntülere neden olabilir. Ölüm oranı yüzde 5-10 civarındadır ve bağışıklık sorunu olan bireylerde daha ağır seyreder.

Korunma Yöntemi: Çiçek Aşısı

Prof. Dr. Erbaş, Maymun Çiçeği virüsünden korunmanın en etkili yolunun çiçek aşısı olduğunu belirtti. Bu aşı, insan çiçek virüsüne karşı bağışıklık sağlar. Günümüzdeki modern çiçek aşıları, Türkiye Hıfzıssıhha Enstitüsü tarafından üretilen değiştirilmiş Ankara çiçek hastalığı (MVA) aşısı üzerine dayanır.

MVA Aşısı ve Tarihçesi

MVA aşısı, 1953 yılında Batı Almanya’ya götürülmüştür ve Almanya’da Ankara Çiçek Hastalığı olarak bilinmektedir. Bu aşı, çiçek hastalığına karşı korunma sağlamak için geliştirilmiştir ve eski çiçek aşılarının yerini almıştır.

Gelecekteki Salgın Riskleri ve Önlemler

Maymun Çiçeği virüsünün biyolojik silah olarak kullanılabileceğine dair projeler mevcuttur. Kemirgenlerden izole edilen virüsler, maymunlar aracılığıyla hava yoluyla bulaşabilir hale getirilir. COVID-19 gibi virüslerin laboratuvarlarda nasıl hazırlandığını örnek gösteren Prof. Dr. Erbaş, Türkiye’nin bu tür salgınlara karşı kendi aşısını üretmesinin önemini vurguladı.

Kaynak: Yeniçağ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP