Reklam
Mpox ve Covid-19: DSÖ Açıklaması

Mpox ve Covid-19: DSÖ Açıklaması

Son dönemde başta Afrika olmak üzere birçok ülkede tespit edilen ve DSÖ tarafından uyarılara konu olan Mpox salgını hızla yayılıyor… Dünya Sağlık Örgütü adına konuşan bir sözcü, Mpox hastalığının yeni bir küresel salgına yol açıp açmayacağı konusuna açıklık getirdi. Mpox'un, Covid-19'a benzeyip benzemediği ve yeni bir küresel salgına yol açıp açmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

ABONE OL
20 Ağustos 2024 14:44
Mpox ve Covid-19: DSÖ Açıklaması
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Mpox’un Covid-19 benzeri bir küresel acil durum oluşturmayacağını belirtti. Kluge, “Mpox ile etkili bir şekilde mücadele edebiliriz ve etmeliyiz. Mpox’u küresel olarak kontrol altına almak için gereken önlemleri alacak mıyız, yoksa panik ve ihmal döngüsüne mi gireceğiz? Bu, Avrupa ve dünya için kritik bir sınav olacak.” şeklinde konuştu.

Hedefli Aşılama Yapılması Gerekiyor

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, Mpox ile mücadelede kitlesel aşılama yerine, virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini vurguladı. Harris, Mpox’un yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay kontrol altına alınabileceğini belirterek, “İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok.” dedi. Mpox virüsü için henüz belirli bir tedavi bulunmamakla birlikte, semptomatik tedavilerin etkili olduğunu ifade etti.

Çiçek aşıları Mpox’a karşı etkili

Harris, çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların Mpox’a karşı da etkili olduğunu ve kitlesel aşılama önerilmediğini belirtti. Aşı stoklarının Kuzey Avrupa, ABD ve Japonya gibi bölgelerde yeterli olduğunu, ancak aşıların salgının olduğu bölgelere ulaştırılmasının zorluk yarattığını söyledi.

Kluge ve Harris, Mpox’un farklı bir virüs olduğunu ve Covid-19 gibi büyük bir pandemiye dönüşmeyeceğini ifade etti. Mpox, yakın fiziksel temas yoluyla yayıldığından, bu virüsün yayılmasını önlemenin, hava yoluyla yayılan Covid-19’u durdurmaktan daha kolay olduğunu belirttiler.

Asya ülkeleri Mpox’a karşı önlemleri artırdı.

Asya ülkeleri, Mpox’a karşı önlemlerini artırdı. Çin, etkilenen bölgelerden gelen yolculardan Mpox ile temas etmiş olabilecek kişilerden test ve bildirim yapılmasını istedi. Hindistan, uluslararası havaalanlarında Mpox semptomları gösteren yolcular için dikkatli olunmasını emretti ve hastaneler ile laboratuvarları belirledi. Endonezya ve Malezya da benzer önlemler aldı. Pakistan, 13 Ağustos’ta Mpox vakasını doğrularken, Filipinler, ülkenin ilk Mpox vakasını tespit etti. Bu vakanın kaynağı henüz belirlenmiş değil.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP