9 Eylül’de ders zili çalacak olan Türkiye genelindeki yaklaşık 20 milyon öğrenci, sınıf içinde cep telefonlarını kullanamayacak. Okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri ise 2 Eylül’de uyum programına başladılar. Milli Eğitim Bakanlığı, bu düzenlemenin eğitim kalitesini artırmak ve öğrencilerin dikkatini derse odaklamak amacıyla yapıldığını belirtiyor.
UNESCO’nun “2023 Küresel Eğitim İzleme” raporunda, okullarda akıllı telefon kullanımının kısıtlanması gerektiğine dair küresel bir çağrı yapılmıştı. Raporda, aşırı cep telefonu kullanımının eğitim performansını olumsuz etkilediği ve çocukların duygusal istikrarını bozabileceği vurgulanmıştı. Birçok ülke bu rapor doğrultusunda cep telefonu yasağı uygulamaya başlamış durumda.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan MEF Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Klinik Psikolog Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, okullarda cep telefonlarının yasaklanmasının hem akademik hem de psikolojik açıdan olumlu etkiler yarattığını belirtti. Selçuk, “Cep telefonlarının yasaklanması, öğrencilerin dikkatini derse odaklamasını ve sosyal ilişkilerini geliştirmesini sağlıyor. Ancak, bu durum dijital teknolojilerin eğitimde kullanılmaması anlamına gelmiyor. Eğitim sisteminde dijital okuryazarlık eğitimine daha fazla önem verilmelidir” şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de yeni dönemdeki değişiklikler hakkında bilgi verdi. Tekin, sınıf annesi uygulamasının ve benzeri veli desteklerinin artık kabul edilmeyeceğini belirtti. “Sebep olduğu olumsuzluklar nedeniyle ‘sınıf annesi’ uygulamasına ve benzeri isimlerle mevzuatta yer almayan veli desteklerine izin vermeyeceğimizi hatırlatmak isterim” dedi.
Yeni düzenlemeyle birlikte eğitimde daha verimli bir ortam sağlanması hedefleniyor. Ancak, cep telefonlarının yasaklanması gibi köklü değişikliklerin uygulama süreci ve etkileri merakla bekleniyor.
GENEL
14 saat önceASAYİŞ
14 saat önceGÜNDEM
16 saat önceEKONOMİ
16 saat önceHAVA DURUMU
17 saat önceHAYAT
18 saat önceASAYİŞ
19 saat önce