Tokat’ta bulunan ve 1800’lü yıllara ait olduğu düşünülen tablodaki semboller ve ayetler, uzmanlar tarafından deşifre edildi. Kur’an-ı Kerim’den ayetlerin yer aldığı tablo, yönetim ve adalet mesajları içeriyor.
Tokat Mevlevihane’de bulunan cam altı süsleme tablosu, Tokat Olgunlaşma Enstitüsü ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarih ve ilahiyat bölümleri tarafından incelendi. Tablonun, 19. yüzyıldan kalma olduğu ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Analizler sonucunda tablonun, Kur’an-ı Kerim’den ayetler içerdiği ve bu ayetlerin yönetim ve adalet konularında mesajlar verdiği tespit edildi.
Tablonun, dönemin devlet yöneticilerine hediye edildiği düşünülüyor. Aynalama tekniğiyle yapılan tabloda, simetrik olarak yansıtılan semboller birden fazla anlam katmanı oluşturuyor. Eserin, Neml suresinden ayetlerle başladığı, ardından Fetih suresinin yer aldığı ve İhlas suresiyle tevhit vurgusu yaptığı belirlendi. Tabloda ayrıca, “Maşallahü Teala” yazılı ibrik motifleri ve Osmanlı arması bulunuyor.
Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Aslı Gül, tablonun replikasının üretildiğini ve görsel sanatlar atölyesinde devam eden çalışmalarla hem sanatsal hem de tarihi değerini gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını belirtti. Gül, tablonun Türkiye’de tek olduğunu ve içerdiği mesajlar açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
GÜNDEM
Az önceBİLİM & TEKNOLOJİ
Az önceULAŞIM
Az önceHAYAT
Az önceASAYİŞ
Az önceEKONOMİ
Az önceBİLİM & TEKNOLOJİ
Az önce