Türkiye’de toplumun yüzde 15’inde diyabet (şeker hastalığı) ve yüzde 15’inde gizli şeker bulunuyor. İstanbul Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, bu rakamların sosyal güvenlik kurumu harcamalarının neredeyse yüzde 15’ini oluşturduğunu belirtti.
Prof. Dr. Karşıdağ, Türkiye’deki insanların üçte 1’inde kilo fazlalığı olduğunu vurguladı. Bu durumun ileride daha büyük sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Yapılması gereken en önemli şeylerden birinin şeker ve kilo fazlalığını engellemek olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Karşıdağ, “Şekeri tedavi etmeye çalışmak iyi ama en doğrusu şekeri, gizli şekeri ve kilo fazlalığını engellemeye çalışmak,” diyerek, şekerin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Şekerin zararlı olduğunu, insanların doğumdan ölüme kadar şeker tüketmeden de sağlıklı yaşayabileceğini belirtti.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, aşırı şeker tüketiminin başta böbrek hastalığı olmak üzere birçok hastalığın temelini oluşturduğunu vurguladı. Erk, “Şeker bağımlılık demektir, Türkiye şeker tüketimini azaltmak zorundadır,” dedi.
Prof. Dr. Karşıdağ, sağlıklı bir beslenme için şeker ve şekerli gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Uzak durulması gereken 5 madde şunlardır:
Her gün 20 ila 60 dakika yürümek gerektiğini belirten Prof. Dr. Karşıdağ, bu aktivitenin hem gençler için kas gelişimi hem de ileri yaşlarda kas erimesini önlemek için önemli olduğunu söyledi. “Tedavi mümkün ama engellemek daha uygun bir yaklaşım olacak,” diyerek, şeker ve kilo fazlalığından kaynaklanan birçok hastalıktan korunmanın yolunun sağlıklı beslenme ve düzenli hareket etmekten geçtiğini ifade etti.
DÜNYA
14 saat önceASAYİŞ
14 saat önceEKONOMİ
15 saat önceGÜNDEM
17 saat önceASAYİŞ
17 saat önceGÜNDEM
1 gün önceASAYİŞ
1 gün önce